top of page
Anchor 18

Hakkında

THESS, “Tourism and Hotel management Educational Soft Skills” (Turizm ve Otel İşletmeciliği Eğitimiyle İlgili Temel Beceriler) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Maliyet ve zamandan kazandıran, ayrıca çok sayıda kullanıcıya ulaşabilecek THESS projesi, turizm ve otelcilik sektörüne yönelik olarak Avrupa’da ortak, uygulanması kolay bir yeterlilik oluşturmak üzere tasarlanmıştır. THESS projesinin hedef grubu, Turizm ve Otel işletmeciliği öğretmenleri, öğrencileri, bu konuda eğitim verecek eğitmenler ve yine bu konuda sertifika alacak öğretmenlerdir.

THESS projesinin temeli, 2012 yılında tamamlanan ve Açık Sistemler ve web tabanlı teknolojiye geçiş konusunda eğitimi destekleyen akredite yeterliliklere yönelik Avrupa Standardını oluşturan INGOT projesine dayanmaktadır. Günümüzde EQF seviyesinde yeterlilik onayı veren çok az sayıda kurum bulunmaktadır. 

THESS projesi, EQF/ECVET kavramlarının daha iyi anlaşılmasını sağlamak, örgün ve yaygın eğitimin ucuz maliyetle ve ölçeklendirilebilecek şekilde tüm Avrupa’da akredite edilebileceğini göstermek amacıyla INGOT projesinin getirdiği yenilikleri turizm ve otelcilik sektörüne ve AB’ye yeni üye olan ülkelere aktarmayı hedeflemektedir. Proje sayesinde, AB’de sosyal açıdan dezavantajlı gruplara ve gençlere kişisel gelişimlerini destekleyecek mesleki yeterlilikler kazandırılacaktır. Bu amaca, mesleki eğitim veren kurumlarda sistemlerin ve uygulamaların yenilenmesi ve daha kaliteli hale getirilmesiyle ulaşılacaktır. Bu proje, EQF yeterlilikleri ile aynı şekilde tüm dünyada geçerliliği olan performans ölçeğine dayalı belgelendirme sisteminin oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.

Temel hedefler:
 
  • akreditasyon sistemini turizm ve otelcilik sektörüne uyarlamak ve yaymak, akreditasyon sistemlerinin başka alanlarda da uygulanmasını teşvik etmek,

  • resmi, ulusal düzeyde akredite olan ve EQF ile çapraz referanslı yeterlilikleri evrenselleştirerek kişisel gelişimi desteklemek,

  • EQF yeterlilikleriyle ilgili belgelendirme sisteminin maliyetini azaltacak yenilikçi yöntemler ve teknolojiler benimsemek,

  • öğrenme çıktılarının birimlere ayrıldığı beceri temelli yeterliliklerin değerlendirilmesinde kullanılan tasarım ve yöntemlerin daha iyi anlaşılmasını sağlamak,

  • ECVET ilkelerini temel alan mesleki e-öğrenme programı ile bireyleri EQF seviyelerinde ilerleme kaydetmeleri için  desteklemek.

Proje sonucunda, Birleşik Krallık Yeterlilik ve Kredi Çerçevesinin Slovenya, Hollanda, Polonya ve Türkiye’ye tanıtılmasıyla Avrupa Yeterlilik Çerçevesi’ni destekleyen birimleri içeren yelpaze genişleyecektir.

 

Somut hedefler:
 
  • Ortak ülkelerde 6 ulusal THESS denetim merkezi kurmak,

  • Turizm ve otelcilik sektörüyle ilgili ortakların ulusal çerçeveleri veya sertifikasyon yöntemlerini içeren Pazar Araştırması Raporu hazırlamak,

  • Denetmenlere yardımcı olmak amacıyla ortak ülkelerin dillerinde bir eğitim kılavuzu hazırlamak, 

  • Denetçi eğitmen olarak 20 öğretmen yetiştirmek, 

  • Değerlendirmelerin kaydedilmesi, sertifikaların ortakların kendi dillerinde hazırlanması ve onaylanması amacıyla çevrimiçi yönetim sistemleri hazırlamak, 

  • 2 yılın sonunda 200 sertifika vermiş olmak, 

  • Ulusal ve uluslar arası seminerlerle projenin yaygınlaşmasını sağlamak. 

Ortaklar

Proje, 6 Avrupa ülkesinden (Slovenya, Hollanda, Bulgaristan, Polonya, Birleşik Krallık ve Türkiye) 6 kuruluşun ortaklığıyla yürütülmektedir. 

Proje ekibi, ülkelerinde yenilikçilik ve girişimcilikten yana olan deneyimli uzman eğitmenlerden oluşmaktadır.

Kuruluş yapıları çeşitlilik gösteren proje ortağı ülkeler, Avrupa'nın bir ucundan bir ucuna yayılmıştır.

PROJE KOORDİNATÖRÜ - SLOVENYA 

Andragoški zavod Ljudska Univerza Velenje (LUV) 1959 yılında kurulmuş, yetişkinlere eğitim veren kar amacı gütmeyen bir kamu kurumudur. LUV nüfusun eğitim düzeyini arttırarak, vatandaşları motive edip bilgilendirerek, onları eğitim programlarına dahil ederek bulunduğu bölgede etkin bir rol oynamaktadır. Çeşitli eğitim programlarını yetişkinler, gençler ve yaşlılara uygun olacak şekilde uyarlayarak bu kişilerin örgün veya yaygın eğitim almasına yardımcı oluyoruz. 

PROJE ORTAĞI – HOLLANDA

Foundation Knowledge Centre PRO WORK işgücü piyasasına (önemli ölçüde) uzak olan kişilerin, kalifiye işçilerin ve çok çeşitli sektör ve konularda koçluğa, eğitime ve rehberliğe ihtiyaç duyan herkesin kariyer gelişimini ulusal ve uluslar arası çapta desteklemektedir.  PRO WORK iş güvenceli istihdam, girişimcilik, gençlerin yönlendirilmesi, işsizlik ve kuşak çatışmasının yanı sıra turizm, BİT, sürdürülebilirlik, çevre, ekonomi, sağlık ve teknoloji gibi sektörlerde faaliyet göstermektedir. 

PROJE ORTAĞI – POLONYA

Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna Łodzi (Lodz) (AHE) bir yüksek öğrenim kurumudur ve farklı hedef gruplara yönelik lisans, yüksek lisans, doktora ve kurs imkanı sunmaktadır. 11 fakülteli 3 departmana sahip olmakla birlikte yaklaşık 100 konuda ihtisas imkanı sunmaktadır.

PROJE ORTAĞI – BULGARİSTAN

The National Training Centre, Adam Smith College of Management aracılığıyla İşletme ve Girişimcilik alanında yetişkinlere mesleki eğitim veren önde gelen kurumlardan biridir. Ulusal düzeyde belgelendirilen yeterlilikler Avrupa Yeterlik Çerçevesi’nin 5. Düzeyine tekabül ederken, bazı eğitimlerin yeterlilik sertifikaları da İngiltere tarafından onaylanır. NTC çoğunlukla araştırma, yenilik geliştirme ve en iyi uygulamaların tüm AB’de yaygınlaştırılmasıyla ilgilenir. 

PROJE ORTAĞI – TÜRKİYE 

Kumburgaz Otelcilik Ve Turizm Meslek Lisesi, Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden İstanbul’da yer alan bir meslek lisesidir. Okulumuz öğrencilerine kültür ve meslek dersleri açısından modern bir eğitim vermenin yanı sıra, onları turizm sektöründeki kariyerlerine uygun olarak hazırlamayı amaçlamaktadır. Milli Eğitim sisteminin amaçları ve ilkeleri doğrultusunda oluşturulan müfredat, öğrencileri Konaklama-Seyahat ve Yiyecek-İçecek Hizmetleri için gereken temel becerilerle donatmaktadır. Verdiğimiz eğitimle mezunlarımızın gelecek vaad eden işlere girmelerini sağlamamız bizi diğer turizm okullarının bir adım önüne geçirmektedir.

PROJE ORTAĞI – BİRLEŞİK KRALLIK

The Archbishop Sentamu Academy (ASA) York Piskoposluğu tarafından desteklenen 11-18 yaş grubuna eğitim veren İngiliz Akademesi'ne bağlı bir eğitim kurumudur. Eylül 2008’deeski binasında kurulan okulumuz Hull BSF programı kapsamında Eylül 2011’de değeri 35 milyon pound eden görkemli binasına taşınmıştır. Şu anda kayıtlı 1400 öğrencimiz bulunmakla birlikte, bu sayının Eylül 2014’e kadar yaklaşık 1500 öğrenciye çıkmasını beklemekteyiz.

SINIRSIZ SORUMLU ORTAK – BİRLEŞİK KRALLIK

The Learning Machine Ofqual tarafından akredite edilmiş, yeterlilik ödüllendirme kurumudur. Mevcut yeterlilikler aşağıdaki gibidir… 

• BT Kullanıcısı, Programlama, Tasarım, İşletme, İş Yönetimi, Gıda Güvenliği, Katkı Maddesi İmalatı vb.;

• Kriterleri genişletmek üzere doğrudan değerlendirme yapabilecek esnekliğe sahip denetçi eğitmenler;

• Kurslardaki yetkinlikle ilgili geribildirim ve öğrenicilerin tanınması;

• Not vermeye yönelik kurs sonu sınavı – sadece kursta başarılı olanlar için geçerlidir;

• İsteğe bağlı ücretsiz bulut tabanlı araçlarla öz ve akran değerlendirme;

• Yöntemleri öğretmenler seçer, biz sadece çıktıların kanıtlarıyla ilgileniriz;

• Kurs bilgilerini değerlendirerek isteğe bağlı gelişim izleme ve raporlama.

Ürünler

bottom of page